Consult
24 augustus 2018
Opleiding als antwoord op arbeidskrapte en duurzame inzetbaarheid? Enkele kerncijfers voor u toegelicht
Opleiding als antwoord op arbeidskrapte en duurzame inzetbaarheid? Enkele kerncijfers voor u toegelicht

Opleiding als antwoord op arbeidskrapte en duurzame inzetbaarheid? Enkele kerncijfers voor u toegelicht

Ervoor zorgen dat uw werknemers inzetbaar blijven en dat ze fier zijn op hun werkgever, dat doet u onder andere met opleiding. Levenslang leren op de werkvloer is hét antwoord op de verdergaande robotisering en automatisering en maakt van u een aantrekkelijke werkgever.
Helaas zijn we nog ver verwijderd van een geslaagd huwelijk tussen leren en werken. Dat bleek uit de resultaten van onze Talent Pulse-analyse samen met Jobat.be. Nochtans zien die laatsten wel degelijk het belang in van opleiding. Annelies Baelus, Director Open Opleidingen bij ACERTA Consult, licht de opvallendste resultaten toe.

Bijna helft werknemers krijgt geen opleiding

41% van de werknemers heeft in 2017 geen algemene opleidingen gevolgd, 49% volgde geen enkele technische opleiding. En dat is veel te weinig. Niet zozeer omwille van het wettelijk kader en het zogenoemde opleidingsbudget, dat werkgevers verplicht minstens twee dagen opleiding per werknemer en per jaar te voorzien. Maar vooral omdat werknemers er belang aan hechten: 37% is zelfs bereid om tijd en geld te investeren in een opleiding die hen helpt om hun huidige taken nog beter uit te voeren. Dat zegt veel over de prioriteit die ze eraan geven.

Toets met realiteit is belangrijk

64% van de bevraagde werknemers volgt opleidingen het liefst intern, in het bedrijf en met de collega’s. 41% van de werknemers geeft er de voorkeur aan om op de werkvloer al doende opleiding te krijgen. Wat de werkvorm ook is: 77% vindt dat opleiding sowieso tijdens de werkuren moet kunnen.

Slechts 34% van de werkgevers volgt implementatie verworven kennis op

Amper 34% van de werkgevers is actief bezig met de transfer van het geleerde naar de toepassing. Dat kan veel beter. Werkgevers zien opleiding nog te veel als louter een momentopname. Een zinvol verschil kan enkel gemaakt worden wanneer de werkgever nagaat of het geleerde effectief wordt toegepast op de werkplek. De ingezette middelen hiervoor moeten gekozen worden eigen aan de omgeving waarin gewerkt wordt. Via debriefing, het ploegoverleg, of het gebruik van een kennisbank kan de werkgever zorgen voor een goede verspreiding van het geleerde.

Een win-win voor werknemer én werkgever

Hoewel werknemers vinden dat het initiatief en de invulling van opleidingen van beide kanten zou moeten komen, missen ze toch wat initiatief van hun werkgever. Idealiter gebeurt de invulling van opleidingen in onderling overleg, met aandacht voor zowel de motivatie van de werknemer als voor de resultaten van de opleiding voor de werkgever.
Belangrijk is dat werkgevers opleidingen moeten gaan zien als een opportuniteit. Uw werknemers blijven inzetbaar en gemotiveerd, wat niet onbelangrijk is in tijden van arbeidskrapte. Verder laat het u toe aan te werven op basis van talent en competenties, eerder dan op concrete vaardigheden.

Dit topic kwam ook aan bod in De Morgen, 24/08/2018.

Meer weten?

Contacteer ons.