Op uw vraag voorzien wij u van toegepast compensation & benefits advies, fungeren als klankbord en/of treden op als projectleider bij veranderingstrajecten.
Acerta Consult beschikt over een helikopterview: onze consultants hebben steeds zicht op de meest recente marktinformatie en -praktijken. Zo bouwen we aan een performant en motiverend loonbeleid bij onze klanten. Bovendien zijn de aanpassingen of optimalisaties die we voorstellen pragmatisch, genuanceerd, haalbaar en steeds voorzien van een gepast juridisch kader.
Contacteer ons.
Contacteer ons.
Ondanks de moeilijke politieke situatie op dit moment ziet het ernaar uit dat het mobiliteitsbudget toch nog goedgekeurd zal worden door het parlement. Indien er geen problemen meer opduiken, zou het mobiliteitsbudget al in werking kunnen treden op 1 maart 2019. Kom jij als werkgever in aanmerking om het mobiliteitsbudget in te voeren in jouw onderneming? En welke medewerkers kunnen hier dan op intekenen? Wij zetten de spelregels voor jou op een rijtje.
Lees meerEen jaar na de invoering ervan, op 1 januari 2019, kreeg de winstpremie een update. Sinds 1 januari 2018 hebben werkgevers dankzij de winstpremie de mogelijkheid om hun werknemers in de winst te laten delen. Ofwel kies je voor een identieke winstpremie voor al je werknemers (zelfde bedrag of zelfde percentage van het loon); ofwel ken je een winstpremie toe waarvan het bedrag kan verschillen naargelang de categorie waartoe de werknemer behoort. En waarom zou je dat doen? Vanwege de interessante (para)fiscale behandeling van de winstpremie.
Lees meerIn tijden van arbeidsschaarste zijn de juiste talenten moeilijk te vinden. Hebt u ze gevonden, dan wil u ze houden. Dus sluit u een positief evaluatiegesprek af met een loonsverhoging. Maar op lange termijn wordt dat systematisch verhogen van het brutoloon onhoudbaar vanwege het blijvende én terugkerende karakter ervan. Gelukkig hoeft motiverend verlonen niet altijd - en zeker niet meer alleen - via het brutoloon te lopen. delaware en Punch Powertrain deden het met warrants.
Lees meerIn het begin van elk jaar wordt het loon aangepast aan de evolutie van de levensduurte. Voor 1 januari 2019 mag het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (PC 200) zich verwachten aan een loonindexering met 2,17%. Dat rekende ACERTA vooruit, weliswaar nog gebaseerd op een voorlopig cijfer voor december.
Lees meerDe eerste zes maanden van dit jaar kreeg 4 op 5 werknemers geen of nauwelijks (+ 1%) loonsverhoging. In tijden van arbeidskrapte zou je anders verwachten: dat werkgevers extra loon toezeggen om talent te “lijmen”. Neen dus, zo werkt het niet (meer). Er bestaan ook andere manieren om werknemers te be/verlonen. Manieren die echt motiveren, aangezien het de werknemer zelf is die mag aangeven wat hem/haar interesseert. Laat u inspireren door het benefit motivation plan.
Lees meer13% van de bedienden (PC 200) kreeg in de eerste jaarhelft van dit jaar een loonsverhoging van gemiddeld 142 tot 623 euro, meestal ten gevolge van een positieve evaluatie - we noemen dat fenomeen ook de loondrift. Het fenomeen mag dan een zegen zijn voor de werknemer die ervan profiteert, op termijn wordt het voor de werkgever een vloek, vanwege het blijvende én jaarlijks terugkerende karakter ervan. Gelukkig bestaan er interessante alternatieven, waar werknemers enthousiast over zijn én die uw loonkost in bedwang houden.
Lees meerEen jaarlijkse vergoeding op basis van het aantal jaren in dienst. De anciënniteitsverloning is een typisch Belgisch verschijnsel dat misschien wel aan herziening toe is. In ‘de Arbeidsdeal’ van afgelopen zomer kondigde de regering zelfs aan dat ze een concrete agenda wilt vaststellen om af te stappen van de anciënniteitsverloning. Maar hoe staan bedrijven tegenover een volledige afschaffing? De perfecte aanleiding voor ACERTA om te polsen bij 549 werkgevers. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de opmerkelijkste resultaten.
Lees meerEnkele jaren terug werd er volop geijverd om economische werkloosheid, die alleen voor arbeiders gold, ook toepasbaar te maken op bedienden maar hier heeft u een aantal voorafgaandelijke toelatingen voor nodig. Intussen blijkt tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen stilaan een irrelevant begrip te worden en dat in alle sectoren. Slechts een half procent van alle werkbare dagen wordt niet gepresteerd omwille van economische werkloosheid. Toont uw planning dat er in de toekomst toch een periode met minder klanten of minder werk aankomt? Of werd er een groot project geannuleerd of uitgesteld? Dan is economische werkloosheid waarschijnlijk de beste oplossing om deze periode te overbruggen. Voor u hier echter beroep op kan doen, moet u wel aan een aantal verplichtingen voldoen. Stefaan Vos, Proces Manager BPO, geeft u een stappenplan.
Lees meerOver de mobiliteit in België vloeiden al liters inkt. Het verkeer raakt steeds vaker in de knoop en uw werknemers verliezen almaar meer tijd door in de file te staan. Daardoor groeit ook de vraag naar alternatieven voor verplaatsingen afgelegd met de (bedrijfs)wagen. Vorig jaar ontsnapte 1 op 4 werknemers regelmatig aan het fileleed door met de fiets naar het werk te gaan. Ook het mobiliteitsbudget en de mobiliteitsvergoeding zijn broodnodige initiatieven om het mobiliteitsvraagstuk op te lossen. Ze stellen u als werkgever echter voor complexe keuzes. Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit geeft Ellen Lammens, juridisch adviseur bij Acerta, u een overzicht.
Lees meerEconomische werkloosheid is een oplossing die toelaat om - voornamelijk - arbeiders in dienst te houden als er tijdelijk minder werk is. In ons land bereikte die economische werkloosheid in het eerste kwartaal van 2018 een historische dieptepunt.
Lees meer70,5% van de werknemers vindt het belangrijk om hun stempel te kunnen drukken op de samenstelling van hun loonpakket. Dat blijkt uit een bevraging die wij hielden bij meer dan 1.700 werknemers. Werknemers worden bovendien steeds kritischer over de samenstelling van hun loon. Wilt u zich differentiëren op deze krappe arbeidsmarkt, dan ligt hier voor u een opportuniteit.
Lees meerAls gevolg van de toenemende fileproblematiek in ons land, gingen werknemers, werkgevers en de regering op zoek naar duurzame oplossingen. Geen wonder dat mobiliteit op dit moment zo’n brandend actueel thema is. Denk maar aan cash for cars, mobiliteitsbudget, e-bikes, fiscaliteit van de bedrijfswagens, enzoverder.
Met de mobiliteitsvergoeding en het mobiliteitsbudget werd er inmiddels een stap in de goede richting gezet. U kunt nu onder meer een vergoeding betalen aan werknemers die voorheen een bedrijfswagen hadden. Maar wat betekent dat voor de werkgever? Acerta wijst u graag de weg.
Lees meer